Ofte stillede spørgsmål

  • Hvilke ting skal man overveje inden køb af legehus?

Når man som kunde skal ud og have sig et nyt legehus, så bør man overveje flere ting:

  • Hvor stort skal legehuset være?
  • Skal jeg som forældre eller bedsteforældre kunne komme med ind i legehuset?
  • Hvor mange penge må legehuset koste?
  • Ønsker jeg at male legehuset eller vil jeg blot have at mine børn straks kan lege i det?
  • Hvor længe ønsker jeg at have legehuset?

Ovenstående er nogle af de ting, som man skal forholde sig til, når der skal købes et legehus. Vi har på vores hjemmeside et bredt og spændende sortiment indenfor legehuse. Hos os kan du både købe et ubehandlet legehus, et trykimprægneret legehus og sågar ligefrem et legehus som er grundmalet.

 

  • Trykimprægneret vs. ubehandlet legehus?

Når du skal ud og købe et legehus, så er der flere ting som du skal overveje. Vil du i gang med at male legehuset efter opsætningen? Eller vil du gerne have at dine børn eller børnebørn straks efter opsætningen kan gå i gang med at lege?

Disse ting gør sig gældende i forhold til om du skal vælge et ubehandlet legehus vs. et trykimprægneret legehus. Hvis du køber et ubehandlet legehus, er det i hvert fald en rigtig god idé at efterbehandle det straks efter opsætning. Det anbefaler vi altid, da holdbarheden bliver væsentligt forlænget. Det gode ved et trykimprægneret legehus, er så at man ikke ”skal” efterbehandle det med det samme - det er dog en god idé at gøre det hurtigst muligt for at få det meste ud af sit legehus.

Når et legehus eller legetårn bliver behandlet med en børnevenlig imprægnering, skaber det nogle gange en kemisk reaktion ved metaller der er skruet ind i kontruktionen. Den kemiske reaktion kommer til udtryk ved korrosion (ligner rust), og er ikke noget der gør metallet svagere. Det er udelukkende fordi at materialet har været i kontakt med høje pH-værdier.

 

  • Skal jeg kunne komme med ind i legehuset?

Oftest er legehuse designet til børn, og er derfor meget lave. Almindelig kiphøjde på et legehus er ca. 160cm, hvilket gør det utrolig svært for forældre og bedsteforældre, at kunne komme med ind i legehuset og lege. Hos legehus.dk har vi et bredt sortiment indenfor legehuse. Til de forældre/bedsteforældre som gerne vil med ind i legehuset, har vi et sortiment som vi kalder for XL legehuse, som er ca. 228cm i kiphøjde. Så slipper man for bøvl med ryggen, bare fordi man vil lege sammen med sit barn / barnebarn.

 

  • Er jeres legehuse kun godkendt til privat brug?

Vi har på hjemmesiden legehuse kun til private. Vi har til gengæld et større udvalg af legetårne der henvender sig til både private og det offentlige.

 

  • Efterbehandling af trælegehus?

Ubehandlede og grundmalede legehuse i træ:

Straks efter opsætning:

  • Skal have fungicidbehandling indvendig og udvendig (imod svamp og alger)
  • Skal have træbeskyttelse indvendig og udvendig (et legehus er næsten aldrig vandtæt)

Løbende vedligeholdelse:

  • Træ er et levende materiale, og du skal som kunde selv vedligeholde dit trælegehus. Hvis der er en periode med meget vand, så vil træet udvide sig, og det vil være nødvendigt at efterspænde skruer og beslag, samt evt. tilpasse døren i bredden.
  • Når det bliver sommer, vil træet trække sig som en naturlig proces, og her skal du vurdere om dit træ har behov for noget ekstra behandling.

 

Ovenstående punkter skal udføres, da du ellers kan risikere at formindske levetiden på dit nye legehus.

  • Glemmer man f.eks. at give sit legehus fungicidbehandling indvendigt og udvendigt, så vil der kunne vokse svamp og alger indvendigt og udvendigt på dit legehus.
  • Glemmer man løbende at efterspænde sit nye legehus i den våde eller varme periode, så kan legehuset vrider sig og gå i stykker.

Fejl og mangler på grund af manglende efterbehandling af produktet er ikke reklamationsberettiget. 

 

Trykimprægnerede legehuse:

Løbende vedligeholdelse:

  • Træ er et levende materiale, og du skal som kunde selv holde vedligeholde dit trælegehus. Hvis der er en periode med meget vand, så vil træet udvide sig, og det vil være nødvendigt at efterspænde skruer og beslag, samt evt. tilpasse døren i bredden.
  • Når det bliver sommer, vil træet trække sig som en naturlig proces, og her skal du vurdere om dit træ har behov for noget ekstra behandling.

Evt. maling af legehuset

  • Vi anbefaler at du maler dit nye trykimprægnerede legehus når det er tørt - hvilket vil sige at træet har en fugtighed på under 15%. Ellers risikerer du at imprægneringen trækker ud igennem malingen, samt at du lukker alt imprægneringsvæsken inde i træet, hvilket gør at træet risikere at revne/flække.

 

  • Kan jeg male mit imprægnerede legehus?

Man kan sagtens male sit imprægnerede legehus, vi anbefaler dog kraftigt at man samler det og lader det stå indtil træet har en fugtighed på minimum 15% inden man begynder at male det. Hvis man maler legehuset med det samme, risikerer man at imprægneringsvæsken trænger ud gennem malingen, hvilket ikke giver et pænt resultat.

 

  • Udviklinger i træ og hvordan det arter sig?

Træ er et levende produkt og derfor vil træet udvikle sig under dets levetid, men også når det er fældet og bliver brugt til vores hegn, redskabsskure, havehuse, brændeskure, carporte, garager og legehuse. Mange af disse udviklinger er specifikke for den enkelte træart, mens andre kan skabes eller påvirkes af miljøet. Nedenfor har vi nævnt nogle typiske udviklinger i træet for at undgå misforståelser og unødvendige klager:

 

 

Svindrevner / deformationer: Træ svulmer op, når det absorberer fugt og krymper, når fugten igen frigives. En naturlig konsekvens er, at der opstår revner og deformationer i træet. Svindrevner forekommer stærkere i rundtømmer (palisader). Revnerne påvirker ikke træets stabilitet eller holdbarhed og kan næsten helt lukke igen afhængigt af vejret. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Spil i træets farver: Træ er ikke plastik. Den individuelle form, farve og træart skaber et naturligt farvespil i træet efter forarbejdning. Da farvepigmenterne i kedeltrykimprægnering ikke absorberes jævnt på grund af forskelle i træets tæthed, ses der en anden farveintensitet, som normalt justerer sig selv efter et stykke tid på grund af vejret. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Grove mærker: Selv med den største omhu i fremstillingsprocessen kan grove pletter og mærker ikke altid undgås. Grove mærker kan forekomme især i knastområdet og med træfibre, der løber mod forarbejdningsretningen. I tilfælde af afrundede hoveder og snit er små fiberrivninger mulige på grund af den vinkelrette behandling på træfiberen. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Knaster: Knaster er en del af træets udseende og varierer i antal og korn i træet. På trods af omhyggelig kvalitetskontrol kan knaster, der lejlighedsvis falder ud, f.eks. på grund af tørt vejr, aldrig undgås fuldstændigt og repræsenterer ikke en reduktion i kvaliteten. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Marven i træet: Marven er det centrale rør i træstammen inden for den første årlige ring. Den adskiller sig fra det omgivende træ på grund af dens mørkere farve og struktur. Når træet behandles, kan dette være helt eller delvist synligt. Marven er en del af det naturlige udseende af træet. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Harpiksudtræk: Harpiks på en blød træoverflade er helt normalt og uundgåeligt. Det kan lække måneder efter forarbejdning og er ikke en fejl, men et kendetegn ved træ. Friske pletter kan fjernes med terpentin. Hvis harpiksen allerede er forvitret, kan den fjernes med en spatel. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Vedrørende trædøre og trævinduer: Trædøre og trævinduer kan til tider være svære at åbne og lukke. Når det er koldt, vil træet suge vand til sig og dermed udvide sig. Det gør det besværligt at åbne og lukke døre og vinduer. Det er en helt naturlig proces ved træ og noget som man bør forvente vil ske. Det er derfor ikke reklamationsberrettiget og ikke noget vores montør kører ud for at rette til. 

Det man kan gøre for at afhjælpe dette, er at man kan save lidt af siderne og bunden af enten dør eller vindue. Det giver plads til at træet kan arbejde og at man kan åbne og lukke problemfrit. Man skal dog være opmærksom på at når vejret slår om og det bliver tørt og varmt, vil træet trække sig sammen igen og der vil opstå luft, hvor man har skåret af. Dette er ikke reklamationsberettiget

Skimmel / meldug pletter: Skimmelsvamp- eller meldugpletter kan udvikles, hvis det stadig fugtige, imprægnerede træ ikke ventileres tilstrækkeligt i varmt vejr. Almindelige årsager er: opbevaring i lukkede rum eller fuld overdækning uden tilstrækkelig ventilation. Heldigvis sætter skimmel sig kun på overfladen af ​​træet. De ødelægger ikke træet eller forringer dets stabilitet. Du kan let fjerne skimmel med eddike eller alkohol. Spray, lad det virke i 30 minutter og vask det derefter af. Mere alvorligt berørte områder kan fjernes med et rengøringsmiddel indeholdende klor. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Grønne pletter / imprægnering: Små grønne prikker kan ofte ses på træoverfladen. Disse er harmløse saltkrystaller, der på overfladen kombineres med harpikskomponenter fra træet. Disse pletter forsvinder over tid. Bemærk: Ved imprægneringsnedsænkning dannes der ikke sådan en saltudstrømning. Derfor kan saltkrystallerne på overfladen vurderes som en kvalitetsfunktion af en omhyggelig trykimprægnering. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Dimensionsforskelle pga. hævelse og krympning af træet: En typisk egenskab ved træ er volumenændringen på grund af fugtoptagelse eller tørring. Dette kan ændre træets tykkelse og bredde markant - længden kun lidt. Ved at introducere den beskyttende imprægneringsopløsning leveres vores trykimprægnerede træ med et højt niveau af træfugtighed. Afhængigt af vejret - sol eller regn - vil fugtigheden hurtigt eller langsomt fortage sige. Populært sagt: “Træet arbejder”. Tolerancer i træets dimensioner er derfor naturlige og ikke en fejl. Dette er ikke reklamationsberettiget.

Revner i tynde brædder: Ved nogle af vores legehuse, er nogle af beklædningsbrædderne ikke tykkere end 9-12mm. Derfor må man forvente at der kan være eller vil opstå revner i brædderne, hvilket ikke vil være reklamationsberettiget. Da vi ofte har med større enheder at gøre, så vil der kunne være produkter, hvor træflig er knækket af i håndteringsprocessen, og dette vil ikke være reklamationberettiget. 

Rengøring af trykimprægneret træ: En haveslange eller højtryksrenser med en mild stråle og klart vand er tilstrækkelig til at rengøre trykimprægneret træ. Forsigtig: En stærk stråle vil beskadige overfladen. Til stædige pletter anbefaler vi en blød børste og varmt sæbevand.

 

Efterbehandling af trykimprægneret træ: Træet er tilstrækkeligt beskyttet af trykimprægnering. Du kan oliere eller farve det, men kun når træet er rigtig tørt. For at undgå dannelse af skimmel skal der altid sikres tilstrækkelig ventilation under lagring af træet, så opbevaring i et lukket rum (f.eks. Garage) kan ikke anbefales. Træet må ikke pakkes lufttæt.